luni, 18 februarie 2008

Doamna de Burg II

Invitatia sosi tarziu,in jurul orei 10.Valetul familiei Kretulescu suna la usa din lemn masiv-avea instructiuni precise sa se intoarca cu un raspuns.
Maria, care isi terminase treaba prin casa si-i ceruse voie doamnei pentru a se retrage in camera ei, ofta prelung si deschise usa.
-Buna seara!Doamna de Burg este acasa?Imi cer scuze pentru ora tarzie, dar am porunca sa astept raspuns.Si ii inmana invitatia.
-Doamna s-a retras in camera dansei, dar ii voi transmite.Asteapta aici, te rog,aratand spre divanul din salon.
Cateva lumanari ce ardeau lent imprastiau o lumina difuza ce-nvaluia camera cu mobila veche in mister.
Treptele din lemn de stejar scartaiau chiar si sub picioarele papandului corp al Mariei.In mana tinea o lumanare spre a-i lumina drumul spre camera doamnei.Silueta ei parea o umbra angelica, reflectata pe tapetul decolorat.Batu sfios la usa,temandu-se sa n-o deranjeze pe cocoana ce ar fi repezit-o daca o trezea din somn.
-Da.De ce ma deranjezi la ora asta?
-Va rog sa ma scuzati, dar valetul familiei Kretulescu v-a adus o invitatie si vrea raspuns.L-am lasat in salon sa astepte.
-Intra, neghioabo!Bineinteles ca-i voi raspunde.
Servitoarea intra in camera.Un fior rece ii traversa corpul.Camera cocoanei nu-i placea de fel.Trezea in ea un sentiment ciudat pe care nu si-l putea explica.
-Nu te mai holba la mine si da-mi invitatia!Ai lasat valetul singur, proasto?Poate fura ceva, ca atunci vai de pielea ta!
-Gheorghe s-a culcat, Cocoana,cu cine era sa-l las?
-Taci!Las' ca am eu ac si de cojocul trantorului aluia!
Doamna de Burg smulse invitatia din mana alba a menajerei.O citi cu un zambet de satisfactie pe buze-de parca se astepta la asta de mult,de parca in mintea ei se derula un scenariu scris acum ceva timp.Mazgali ceva pe foaie si o goni pe Maria din camera.
Ramasa singura,se privea in oglinda mare,fara rama, dar pictata in colturile opuse de un pictor cunoscut la vremea aceea.Incepuse a visa.Ochii mari,negri,marginiti de un rand de gene de abanos ii sclipeau.Totul depindea de talentul ei actoricesc.Acum,ramasa singura, isi putea pune gandurile in ordine-nu vroia sa fie singura,atat...

Un comentariu:

Alex spunea...

ingerasa mica, mai scrie si tu ceva :)
Buna dimineata si sa zambesti mult !